‘Wij zijn geen stereotypes’ - Schaarbeek voert actie voor Internationale Mannendag

Michaël en Ahmed zijn de enige mannen in de kinderopvang van GBS De Kriek en crèche La Petite Ourse in Schaarbeek. Ze zijn duidelijk geen stereotypes. Met hun getuigenissen en de verdeling van een ludiek slabbetje, gaat schepen Adelheid Byttebier (Groen) op zoek naar nog meer mannen die de clichés ontkrachten. “De strijd voor een gelijkwaardige samenleving moeten we voeren met vrouwen én mannen.”

Net zoals in 2015 en 2016 besteedt Schaarbeek aandacht aan de Internationale Mannendag van 19 november. “De vraag naar respect en naar een gelijkwaardige samenleving, waar iedereen ongeacht zijn of haar geslacht de kans krijgt zicht te ontplooien, is actueler dan ooit,” zegt schepen van Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier.

De gemeente gaat daarom op zoek naar goede voorbeelden van mannen die de stereotypes ontkrachten. Michaël en Ahmed zegden al meteen toe; ze zijn allebei de enige mannen tussen verschillende vrouwen op hun werkplek. “Er bestaan nog zoveel vooroordelen waardoor kansen verloren gaan, terwijl iedereen de kans zou moeten krijgen zijn of haar droomjob te vinden,” zegt Michaël. Met de actie wil de gemeente deze vooroordelen zoveel mogelijk ontkrachten.

Mannen uit Schaarbeek die zich aangesproken voelen en ook willen getuigen, kunnen de Gendermanager van de gemeente Amélie Servotte contacteren op aservotte@schaerbeek.irisnet.be. In het voorjaar van 2018 lanceert de gemeente het vervolg op deze campagne. De Gendermanager is ook verantwoordelijk voor het Diversiteitsplan van het Schaarbeeks personeel. 

Tags: