Schaarbeek pakt uit met 'Satijnen mannen' die tonen hoe het anders kan

‘Door stereotypes te doorbreken ontplooi je jezelf en creëer je nieuwe kansen!’ Met deze boodschap lanceert de dienst Gelijke Kansen van de gemeente Schaarbeek op initiatief van schepen Adelheid Byttebier vandaag – de vooravond van Valentijn - een nieuwe actie #1030 stereotypes op Facebook, Twitter en Instagram. 9 Schaarbeekse mannen bijten de spits af en getuigen in korte filmpjes hoe zij het anders doen. Hiermee wil de schepen Schaarbekenaren bewuster maken hoe belangrijk het is ze te doorbreken.

Eerste virale actie
Schaarbeek zet al lang in op het thema ‘Wij zijn geen stereotypes’. “De afgelopen 5 jaar hebben we systematisch acties gevoerd rond internationale mannen- en vrouwendag”, legt Adelheid Byttebier, schepen voor Gelijke Kansen, uit. “Nu zetten we het gesprek ook viraal verder om meer en ook andere mensen te bereiken en van hen te horen wat er leeft.” 

Hardnekkige stereotypes
Stereotypes over mannen en vrouwen zijn volgens de schepen nog altijd te hardnekkig aanwezig in onze maatschappij, en ze werken belemmerend! Door b.v. de clichés over mannen- en vrouwenberoepen te doorbreken, komen ineens veel meer kansen vrij: mensen vinden plots een job die veel beter bij hen past, men ervaart de nieuwe mix op de werkvloer als een verrijking en ontwikkelt een nieuwe kijk op bestaande problemen, knelpuntberoepen raken beter ingevuld…. Zo is in de filmpjes o.a. een jonge Schaarbeekenaar te zien die als eerste mannelijke kinderverzorger in een gemeentelijke kribbe werkt.

“Stereotypes niet alleen bespreekbaar maken, maar vooral ze bewust doorbreken is van essentieel belang voor een positieve ontwikkeling in onze maatschappij”, aldus de schepen. 

9 Schaarbekenaren openen het debat
De afgelopen maanden verzamelde de dienst Gelijke Kansen getuigenissen van Schaarbeekse mannen die tonen hoe het anders kan. Op de vooravond van Valentijn lanceert de gemeente op haar Facebook-pagina Schaerbeek 1030 Schaarbeek en haar Instagram en Twitter accounts @AchilleColignon het filmpje ‘Satijnen mannen’, en gaat aan de hand van hun voorbeeld in discours met de Schaarbeekenaren.

 “Het is de eerste keer dat wij zoiets doen”, licht schepen Byttebier toe. “Op ludieke en ook serieuze wijze gaan we in de community tussen Valentijn en de internationale vrouwendag op 8 maart intensief het discours over stereotypes aan. En het zal niet alleen over mannen gaan; ook de zelfbewuste vrouw komt ruimschoots aan bod! We hopen dat veel mensen van zich laten horen op onze sociale media #1030stereotypes!”

#1030stereotypes met de film ‘Satijnen mannen’ is een actie op initiatief van de dienst Gelijke Kansen en schepen Adelheid Byttebier (Groen) van Schaarbeek in samenwerking met vzw Habitants des Images. De actie richt zich tot alle Schaarbeekenaren via de Facebookpagina Schaerbeek 1030 Schaarbeek, @AchilleColignon (Instagram en Twitter) en op http://www.1030.be/stereotypes. In de eerste weken kunt u er 9 Schaarbeekse mannen volgen die getuigen over hoe zij het anders doen. Via ludieke en serieuze posts wil de dienst luisteren naar wat er onder de Schaarbekenaren leeft en de bewustwording en het discours over stereotypes aanwakkeren.