Schaarbeek opent nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool Paviljoen

900 plaatsen in 2 nieuwe scholen en een nieuwe sportzaal,

Inauguratie van het Van Oost-scholencomplex

De School "René Magritte” en de Paviljoenschool werden deze woensdagochtend geopend. De 650 Franstalige en 250 Nederlandstalige plaatsen vergroten het aanbod van het gemeentelijk onderwijs in Schaarbeek aanzienlijk. Een sportzaal beschikbaar voor scholen en omwonenden werd eveneens op de site gebouwd.

Het was een van de laatste stadskankers van Schaarbeek die werd weggewerkt: de voormalige brouwerij Roelants heeft plaats gemaakt voor twee gloednieuwe scholen en een nieuwe sportzaal. En dit allemaal in een van de meest dichtbevolkte wijken van de stad. Dit zorgt voor complete heropleving van de site. « Er was een tijd dat scholen gesloten werden in Schaarbeek. Ik ben blij dat we het omgekeerde proces vandaag hebben ingezet. » zegt Burgemeester Bernard CLERFAYT.

In totaal werden 900 plaatsen gecreëerd.« De gemeente Schaarbeek heeft zich begin deze legislatuur geëngageerd voor de bouw van 3.500 plaatsen in scholen. Deze nieuwe passieve voorbeeldgebouwen zijn een antwoord op de bekende demografische groei in Brussel. » verklaart de Schepen van Openbare werken, Vincent VANHALEWYN.

Aan de Nederlandse kant is de Paviljoenschool een gloednieuwe school in het Brussels Gewest. Vanaf september worden de eerste kinderen verwacht in de lokalen en hun 250 nieuwe schoolbanken.

« Het is een echte bezorgdheid van Schaarbeek om onze kinderen kwaliteitsonderwijs te bieden. Wij zijn van mening dat de kwaliteit van de infrastructuur bevorderlijk is voor de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen. Bovendien laten we met dit project absoluut zien dat we dezelfde aandacht hebben voor alle delen van Schaarbeek. » aldus Michel DE HERDE, Schepen van het Franstalig Onderwijs.

Het project van € 21 miljoen werd gefinancierd door een totale bijdrage van € 18.500.000 door de Federatie Wallonië-Brussel, de Vlaamse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De gemeente heeft het saldo van 2.600.000 € op zich genomen. Dit budget vraagt een bijzondere inspanning voor een gemeente als Schaarbeek. « We kunnen de betrokkenheid van alle beleidsniveaus in dit project enkel maar toejuichen. Dit bewijst dat belangrijke projecten die ontstaan in samenwerking tussen Franstaligen en Nederlandstaligen heel goed mogelijk zijn in Brussel. » gelooft de Schepen van het Nederlandse Onderwijs Adelheid BYTTEBIER.

Daarnaast is de sportzaal buiten de schooluren beschikbaar voor inwoners van Schaarbeek. Het is dus echt de hele buurt die een totale make-over krijgt dankzij deze nieuwe infrastructuur.

 

Tags: 

Datum agenda: 

woensdag, mei 30, 2018